Sistem Informasi Feral

by Jun 6, 2022Bisnis Analytics, Business Intelligencekomentar 0

Padha alam bébas lan padha rampant!

 

Aku sadurunge nulis babagan bayangan IT kene.  Ing artikel kasebut kita ngrembug babagan prevalensi, bebaya lan carane ngatur. Sistem Informasi Feral Aku ora ngerti manawa Sistem Informasi Feral (FIS) minangka barang. Kucing liar sing dakrungu. We bener njupuk ing loro kucing feral. Inggih, padha anak kucing njobo ing kadhemen, karo ora ana pemilik nyoto. Sapa sing ora gelem mlebu. Digawa menyang dokter kewan lan diwenehi panganan. Swara rong taun sabanjure, dheweke wis sinau sawetara tata krama nanging tetep adoh karo manungsa.  Klompok siji sing nyinaoni bab-bab iki peringkat kucing liar minangka salah siji saka 100 spesies invasif paling awon ing donya.   

  

Sistem Informasi Feral

 

Sistem Informasi Feral uga invasif, uga terus-terusan lan tahan banting. Ing definisi saka FIS minangka sistem komputerisasi sing dikembangake dening siji utawa luwih karyawan kanggo mbantu nindakake proses bisnis. Asring dirancang kanggo circumvent, workaround utawa bypass Enterprise mandat sistem. Miturut sumber sing padha, "kawruh babagan FIS tetep diwatesi lan panjelasan teoritis sing ditawakake kanggo FIS akeh ditentang." Kurang pangerten iki mbokmenawa amarga sifat FIS sing kaya bajak laut. Pirates ora ngiklanake.

 

Bayangan IT

 

FIS mirip, nanging beda karo Shadow IT. Dene a sistem informasi liar yaiku sistem apa wae sing digawe pangguna kanggo ngganti fungsi Sistem Perusahaan sing diwajibake, sistem IT bayangan cenderung urip bebarengan karo sistem perusahaan lan niru fungsine. Ana sawetara tumpang tindih karo apa sing diarani "workarounds" sing cenderung dadi proses sing luwih informal lan sementara kanggo nangani kasus non-standar sing standar perusahaan gagal ditangani kanthi cukup. Kabeh nuduhake motivasi sing wis dikembangake kanggo ngatasi kesenjangan nyata utawa sing dirasakake ing sistem rekaman.  

 

Napa ana masalah?

 

Yagene kabeh iki ana ing wiwitan? Sawetara peneliti nyaranake manawa FIS bisa uga apik amarga nuduhake inovasi lan mbantu klompok tartamtu entuk target bisnis. Secara pribadi, aku ora yakin. Aku mikir sing paling nyumbang kanggo proliferasi FIS yaiku nalika organisasi duwe galur struktural utawa budaya. Ing tembung liyane, ana soko ing budaya organisasi, proses utawa teknologi kang squeezes balon. Nalika balon diperes, hawa nggawe gelembung ing papan liya. Semono uga karo teknologi lan sistem data. Yen proses rumit, yen sistem ora intuisi, yen data ora bisa diakses, buruh cenderung ngembangake solusi. Proses disederhanakake. Sistem sing luwih gampang diadopsi ad hoc. Data disebarake kanthi rahasia.

 

Solution

 

Bisa uga ora bisa ngilangi pandemi sistem informasi liar. Nanging, penting kanggo ngerti lan ngerti sebabe kedadeyan kasebut. FIS bisa dadi indikasi area bisnis sing kudu ditingkatake. Yen organisasi ngatasi masalah sistemik utawa proses sing ana gandhengane karo kesulitan analis nggunakake alat sing diwajibake lan ngakses data, bisa uga ana sing luwih sithik kanggo nggoleki sistem informasi liar.