Nglawan Virus COVID-19 kanthi Data

by Jan 17, 2022Uncategorizedkomentar 0

wewaler

 

Aja ngliwati paragraf iki. Aku ragu-ragu kanggo wade menyang iki contentious, banyu asring politik, nanging pikiran teka kanggo kula nalika aku mlaku-mlaku asu, Demic. Aku entuk MD lan wis dadi sawetara perawatan kesehatan utawa konsultasi wiwit. Swara 20+ taun kepungkur, aku wis sinau mikir kritis. Kanggo tim IBM sing dakkandhakake ing artikel kasebut, aku dadi Ilmuwan Data. Aku ngomong yen aku nganggo basa obat lan data. Aku dudu ahli epidemiologi utawa ahli kesehatan masyarakat. Iki ora dimaksudake kanggo dadi pertahanan utawa kritik marang individu utawa kabijakan tartamtu. Ingkang kula aturaken ing ngriki namung pengamatan. Pangarep-arepku uga bisa ngganggu pikiranmu.    

 

Nglawan Zika Kanthi Data

 

Pisanan, pengalamanku. Ing 2017, aku dipilih dening IBM saka luwih saka 2000 pelamar, kanggo melu proyek kesehatan masyarakat pro bono. Tim lima saka kita dikirim menyang negara Panama sajrone sewulan kanggo kerja bareng karo departemen kesehatan ing kana. Misi kita yaiku nggawe a digital alat sing bakal nggampangake nggawe keputusan sing luwih cepet lan efektif sing ana hubungane karo sawetara penyakit infèksius nyamuk; sing utama yaiku Zika. 

Solusi kasebut minangka pipa kanggo nuduhake informasi antarane penyidik ​​lapangan lan pembuat kebijakan kanggo ngontrol Zika lan penyakit infèksius liyane. Kanthi tembung liyane, kita ngembangake aplikasi seluler kanggo ngganti proses manual sing lawas kanggo ngirim inspektur vektor menyang lapangan. Data pas wektune, akurat nyuda ukuran lan durasi wabah kanthi bisa luwih strategis target wilayah - mikir blok kutha - sing mbutuhake remediasi.  

Wiwit wektu iku, pandemi Zika wis mlaku.  

Tumindak manungsa ora mungkasi pandemi Zika. Komunitas kesehatan masyarakat makarya kanggo ngemot, liwat diagnostik, pendhidhikan lan saran perjalanan. Nanging pungkasane, virus kasebut mlaku-mlaku, nginfeksi bagean gedhe saka populasi, lan kekebalan kewan berkembang, saengga nyegah panyebaran kasebut.  Saiki, Zika dianggep endemik ing sawetara bagéan donya kanthi breakouts menstruasi.

Infografis Transmisi ZikaIng sawetara saka paling awal lan pandemi paling agawe meh kabeh wong sing lara mati. Kanthi Zika, "Sawise proporsi gedhe saka populasi kena infeksi, dheweke kebal lan bener-bener nglindhungi wong liya supaya ora kena infeksi [ora ana vaksin kanggo nglindhungi Zika]."  Sing kedadeyan karo Zika. Wabah kasebut wis rampung ing Amerika lan kedadeyan Zika saiki ing 2021 sithik banget. Kuwi kabar apik! Puncak Zika ing 2016 kaya pejabat Panama njaluk IBM ngirim bantuan kanggo nglawan nyamuk. Transmisi Zika | Virus Zika | CDC

Korelasi dudu sabab, nanging sawise kunjungan menyang Panama, pandemi Zika terus suda. Kadhangkala ana wabah, nanging durung tekan tingkat keprihatinan sing padha. Sawetara ngarepake pendulum bakal mundur amarga kekebalan alami mudhun lan wong sing ora katon migrasi menyang zona risiko Zika.

 

Paralel Pandemi Zika lan COVID-19

 

Kepiye hubungane karo COVID-19? Patogen sing tanggung jawab kanggo COVID-19 lan Zika yaiku virus. Dheweke duwe macem-macem jinis transmisi. Zika utamane ditularake saka nyamuk menyang manungsa. Ana kesempatan kanggo transmisi manungsa menyang manungsa, nanging wangun utama transmisi langsung saka nyamuk.

Kanggo coronavirus, wis ditampilake sawetara kewan, kaya bats lan rusa, nindakake virus, nanging wangun utama saka Transmisi yaiku manungsa marang manungsa.

Kanthi penyakit sing ditularake nyamuk (Zika, Chikungunya, demam Dengue), salah sawijining tujuan pelayanan kesehatan masyarakat Panama yaiku nyuda paparan virus kanthi nyuda paparan vektor. Ing AS, saliyane vaksin sing dikembangake kanthi cepet, ing kesehatan masyarakat primer langkah-langkah kanggo ngatasi COVID kalebu nyuda paparan lan mbatesi panyebaran menyang wong liya. Langkah-langkah mitigasi kanggo wong sing duwe risiko dhuwur kalebu masking, jarak fisik, ngisolasi lan nutup bar awal.

Penahanan saka loro penyakit kasebut gumantung ... ok, mungkin iki dadi kontroversial. Saliyane pendidikan lan nuduhake data, tujuan kesehatan masyarakat kanggo nyegah akibat sing paling abot bisa difokusake ing 1. pemberantasan virus, 2. pemberantasan vektor, 3. vaksinasi/perlindungan sing paling rentan (individu kanthi risiko paling dhuwur. kanggo asil miskin), 4. kakebalan komplotan, utawa 5. sawetara kombinasi saka ndhuwur.  

Amarga vektor ing kewan liyane, ora bisa ngilangi virus kasebut (kajaba sampeyan miwiti vaksinasi nyamuk lan kelelawar, aku kira). Aku uga ora nggawe pangertèn kanggo pirembagan bab eradicating vektor, uga. Nyamuk minangka gangguan, saliyane nggawa penyakit sing mbebayani, nanging aku yakin dheweke duwe tujuan sing migunani. Aku ora bisa mbayangno nggawe wangun urip punah amarga iku gangguan kanggo manungsa.  

Dadi, ayo ngomong babagan vaksinasi / perlindungan kelompok berisiko tinggi lan kekebalan ternak. Temenan, kita wis cukup adoh karo pandemi iki, pejabat kesehatan umum lan pamrentah wis nggawe keputusan kasebut lan mutusake tumindak. Aku ora liya ngiro-iro pendekatan utawa malah mbuwang watu karo hindsight sampurna.  

Individu sing luwih berisiko kalebu wong tuwa sing umure luwih saka 65 taun lan sing duwe kondisi medis sing serius; iku kaya kahanan jantung, diabetes, kelemon, immunocompromised, etc. Kanggo sing kita bakal nambah wanita ngandhut kanggo Zika amarga bisa ditransfer intrautero. 

Kakebalan yaiku nalika populasi tartamtu tekan persentase individu sing dilindhungi saka penyakit kasebut kanthi vaksin utawa liwat kekebalan alami. Ing wektu iku, kanggo wong-wong sing ora kebal, risiko penyakit kurang, amarga ana sawetara operator. Mangkono, wong-wong sing beresiko dhuwur dilindhungi dening wong-wong sing wis katon sadurunge. Debat tetep babagan apa persen realistis saka populasi (divaksinasi + pulih karo antibodi) sing dibutuhake kanggo mbentuk kekebalan kewan kanggo coronavirus.

 

Perang ing Panama

 

Kanthi IBM Inisiatif Zika ing Panama, kita bisa ngembangake aplikasi basis telpon kanthi wektu nyata kanthi tandha geolokasi, sing bisa nyuda keruwetan lan durasi wabah nalika ditindakake kanthi lengkap. Kanthi ngganti rekaman lan laporan sing intensif tenaga kerja lan rawan kesalahan, data kasebut tekan para pembuat keputusan sajrone sawetara jam tinimbang minggu. Pejabat kesehatan masyarakat ing tingkat nasional bisa mbandhingake laporan lokasi nyata-nyata babagan nyamuk sing nggawa penyakit karo laporan nyata-nyata kasus klinis rawat inap. Ing perang nglawan virus Zika, para pejabat kasebut banjur ngarahake sumber daya menyang lokasi tartamtu kanggo mbasmi nyamuk ing wilayah kasebut. 

Dadi, tinimbang abroad pendekatan sikat kanggo nglawan penyakit, padha konsentrasi efforts ing wilayah masalah lan wilayah masalah potensial. Kanthi mengkono, dheweke luwih bisa fokus sumber daya lan bisa luwih cepet ngilangi titik panas.

Kanthi kabeh iku minangka latar mburi, aku bakal nyoba nggambar sawetara paralel antarane pandemi Zika lan pandemi COVID kita saiki. siji sinau ing Journal of Midwifery & Women's Health nganakake survey literatur klinis lan nemtokake, "Ana paralel sing signifikan antarane penyakit [virus Zika] lan COVID-19 ing babagan teknik diagnostik, terapi, lan ketidakpastian prognostik sing winates." Ing loro pandemik, pasien lan dokter ora duwe informasi kanggo nggawe keputusan sing tepat. Pesen kesehatan umum asring kontradiktif ing institusi sing padha. Disinformasi disebarake ing platform media sosial ing saben wektu pandemi. Debat ilmiah sing serius malah nyebabake teori konspirasi. Ora angel mbayangake manawa saben tanggapan sing kena pengaruh negatif marang virus ing wong sing rawan utawa berisiko tinggi.

 

Perbandingan Virus Zika lan COVID-19: Gambaran Klinis lan Umum Pesen Kesehatan

 

Penyakit Virus Zika COVID19
Vector Flavivirus: Vektor Aedes aegypti lan nyamuk Aedes albopictus 3 Coronavirus: tetesan, fomites 74
Transmission Nyamuk minangka vektor utama

Panularan seksual 10

Ditularaké kanthi transfusi getih, paparan laboratorium 9

Ditularake kanthi droplet ambegan 74

Kemungkinan transmisi udhara 75

Transmisi vertikal nalika meteng Transmisi vertikal saka wong ngandhut menyang jabang bayi, lan infèksi kongenital bisa uga ana 9 Transmisi vertikal / infeksi kongenital ora mungkin 76
gejala Asring asimtomatik; gejala kaya flu sing entheng kayata mriyang, arthralgia, ruam, lan konjungtivitis 3 Asimtomatik; uga niru rhinorrhea normal lan dyspnea fisiologis nalika meteng 65
Tes diagnostik serologi RT-PCR, NAAT, PRNT, IgM 32

Tingkat dhuwur saka negatif palsu lan positif 26

Reaksi silang serologi immunoglobulin karo flavivirus endemik liyane, kayata virus demam berdarah 26

Diagnosis perinatal diwatesi dening sensitivitas lan spesifisitas ultrasonik kanggo deteksi ciloko virus 20

serologi RT-PCR, NAAT, IgM 42

Sensitivitas beda-beda miturut wektu saka cahya, teknik sampling, sumber spesimen 76

Tes antigen cepet (COVID-19 Ag Respi-Strip) kasedhiya, nanging ana kuwatir babagan validitas, akurasi, lan kinerja 76

Kurang kapasitas tes lan reagen laboratorium terus 42

Therapeutics Perawatan dhukungan

Sindrom Zika kongenital mbutuhake perawatan khusus, terapi fisik, farmakoterapi kanggo gangguan kejang, koreksi / prostetik kanggo defisit pendengaran lan optik. 23

Perawatan dhukungan

Remdesivir katon aman nalika meteng

Terapi liyane (ribavirin, baricitinib) yaiku teratogenik, embriotoksik 39

 

Singkatan: COVID-19, coronavirus disease 2019; IgM, immunoglobulin kelas M; NAAT, tes amplifikasi asam nukleat; PRNT, tes netralisasi pengurangan plak; RT-PCR, reverse transcription polymerase chain reaction test.

Artikel iki kasedhiya gratis liwat PubMed Central minangka bagean saka tanggapan darurat kesehatan masyarakat COVID-19. Bisa digunakake kanggo riset tanpa watesan nggunakake maneh lan analisis ing wangun apa wae utawa kanthi cara apa wae kanthi ngakoni sumber asli, sajrone wektu darurat kesehatan masyarakat. (diedit dening penulis)

Ing pengalaman Zika ing Panama, inspeksi lawang-lawang nggoleki nyamuk. Dina iki, kita nggunakake tes COVID kanggo nggoleki coronavirus. Loro-lorone golek bukti virus, diarani pemeriksaan vektor. Pemriksaan vektor nggoleki bukti potensial operator virus lan kahanan sing ngidini bisa berkembang.  

 

Mbandhingake COVID-19 karo Pandemi Sadurunge

 

Dibandhingake karo epidemi anyar liyane, tarif COVID-19 minangka salah sawijining sing luwih nyebar babagan negara sing kena pengaruh lan jumlah kasus sing diidentifikasi. Untunge, Case Fatality Rate (CFR) luwih murah tinimbang epidemi utama liyane.  

 

 

 

 

Source:    Kepiye Coronavirus Dibandhingake karo SARS, Flu Babi, lan Epidemi Liyane

 

Coronavirus rangking luwih mateni tinimbang sawetara penyakit liyane sing ora kalebu ing grafik iki. Wabah flu babi (H2009N1) taun 1 nginfeksi antarane 700 yuta nganti 1.4 milyar wong ing saindenging jagad, nanging duwe CFR 0.02%. Uga ora ana ing bagan iki yaiku 500,000 kasus sing diduga virus Zika ing taun 2015 lan 2016 lan 18 tiwas. Kanggo nggawa COVID-19 luwih anyar, wiwit Desember 2021, ing Worldomet punika Situs web pelacakan koronavirus nggawe jumlah kasus 267,921,597 kanthi 5,293,306 tiwas kanthi CFR sing diitung 1.98%. Amarga COVID-19 bisa asimtomatik kaya sing diterangake ing Journal of Midwifery & Women's Health study, dheweke bisa uga ora ngerti yen dheweke lara. Ora ana alesan kanggo wong-wong iki golek tes supaya ora dadi bagean saka denominator. Kanthi tembung liyane, skenario iki bisa nyebabake tingkat kasus COVID-19 luwih dhuwur tinimbang sing dituduhake statistik.

Ing fase awal pandemi, data saka model epidemiologi, diagnosis klinis lan khasiat perawatan asring langka. Strategi ing fase wiwitan kalebu ramping tes lan laporan, komunikasi, lan nyoba nyiapake kapasitas sing diantisipasi kanggo vaksin, tes lan perawatan. Saben uwong, manawa sadar utawa ora, nggawe penilaian risiko individu adhedhasar pemahaman babagan keruwetan risiko, kemampuan sing dirasakake kanggo ngatasi ancaman lan akibat saka ancaman kasebut. Ing masyarakat saiki, kapercayan kasebut banjur dikuwatake utawa saya lemah amarga diet media sosial lan sumber informasi.

Timeline Tes Covid-19

Tes COVID ngevaluasi anané koronavirus. Gumantung ing jinis test Diwenehi, asil positif bakal nuduhake yen pasien duwe infeksi aktif (tes PCR molekuler cepet utawa tes antigen lab) utawa wis kena infeksi ing sawetara titik (tes antibodi).  

Yen wong duwe gejala sing konsisten karo COVID lan tes antigen virus sing positif, tumindak kudu ditindakake. Tumindak kasebut yaiku mateni virus lan mungkasi panyebaran. Nanging, amarga koronavirus nular banget, wong sing duwe gejala entheng lan ora ana kahanan liyane, ahli nyaranake asumsi tes positif lan karantina dhewe sajrone 10 dina nganti rong minggu. [UPDATE: Ing pungkasan Desember 2021, CDC nyepetake wektu isolasi sing disaranake kanggo individu sing duwe COVID dadi 5 dina, banjur 5 dina masking ing wong liya. Kanggo wong sing kena infeksi virus kasebut, CDC nyaranake karantina 5 dina ditambah topeng 5 dina kanggo wong sing ora divaksinasi. Utawa, 10 dina masking yen divaksinasi lan boosted.] Isih liyane ahli nyaranake ngobati individu tanpa gejala yen duwe tes antigen COVID sing positif. (ResearchNanging, nuduhake yen infektivitas individu asimtomatik lemah. Tantangan, nanging, mbedakake asimtomatik saka presymptomatic sing nular.) Virus kasebut mati kanthi nambani pasien, ngidini sistem pertahanan awak bisa nanggapi, lan ngisolasi pasien nalika lagi nular. Nyegah lan intervensi awal minangka kunci kanggo ngatur pandemi. Iki sing saiki akrab, "flattening saka kurva. "

Flattening The CurveNalika nangani Zika, rekomendasi kesehatan masyarakat kalebu njupuk pancegahan ing ngarep sing bakal nyegah inkubasi lan wutah saka nyamuk - ngilangke banyu ngadeg ing yard, mbusak reservoir potensial kaya ban lawas. Semono uga, Rekomendasi kanggo nyuda panyebaran saka coronavirus kalebu jarak fisik, topeng lan tambah kebersihan, kayata ngumbah tangan lan mbuwang jaringan bekas sing aman.  

https://www.news-medical.net/health/How-does-the-COVID-19-Pandemic-Compare-to-Other-Pandemics.aspx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8242848/ ("Faktor eksternal kayata jaringan sosial lan sumber informasi bisa nambah utawa ngrusak persepsi risiko.")

https://www.city-journal.org/how-rapid-result-antigen-tests-can-help-beat-covid-19

Sing ora dakdeleng ing pandemik COVID saiki yaiku pendekatan sing fokus, didorong data lan ditargetake. Malah ing Panama, pendekatan kesehatan masarakat kanggo pandemi Zika ora cocog karo kabeh. Ora praktis - amarga sumber daya winates - kanggo nglawan nyamuk ing saben ngarep lan ora bisa ngilangi kabeh vektor sing bisa ditindakake. Dadi, sumber daya dikhususake kanggo wong sing duwe risiko paling dhuwur adhedhasar geografi lan kahanan dhasar.  

 

COVID-19 Kesehatan Masyarakat lan Tindakan Sosial

 

Kanthi pandhemen COVID-19, uga ora praktis kanggo njaga kabeh wong supaya ora lara. Sing kita sinau yaiku luwih penting kanggo menehi prioritas intervensi kesehatan masarakat kanggo sing paling rentan lan populasi sing beresiko kanggo asil medis sing paling miskin. Yen kita ngetutake ekonomi, kita duwe data kanggo mbenerake nyediakake sumber daya lan langkah-langkah kontrol liyane kanggo: Poster Keselamatan Pedoman Covid CDC

  • Wilayah kanthi kapadhetan pedunung dhuwur-geografis uga situasional - kutha, transportasi umum lan lelungan udara.
  • Institusi sing duwe wong sing duwe kahanan dhasar sing bakal nyebabake akibat sing ala yen kena infeksi koronavirus - rumah sakit, klinik.
  • Wong sing duwe risiko kematian sing luwih dhuwur yen kena COVID-19, yaiku sepuh ing panti jompo, komunitas pensiun.
  • Negara kanthi iklim luwih kondusif kanggo replikasi koronavirus. Who Warns manawa virus nyebar ing kabeh iklim, nanging ana variasi musiman sing nuduhake lonjakan ing sasi mangsa
  • Wong sing duwe gejala duwe risiko luwih dhuwur kanggo nularake penyakit kasebut menyang wong liya. Tes kudu fokus ing populasi iki lan tumindak kanthi cepet kanggo ngisolasi lan nambani.

https://www.uab.edu/news/youcanuse/item/11268-what-exactly-does-it-mean-to-flatten-the-curve-uab-expert-defines-coronavirus-terminology-for-everyday-life

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/downloads/Young_Mitigation_recommendations_and_resources_toolkit_01.pdf

 

Katon yen Rekomendasi interim WHO Juni 2021 padha condong ing arah iki. Rekomendasi anyar kalebu langkah-langkah kesehatan lan sosial "dicocogake karo konteks lokal". Pandhuan WHO mratelakake manawa "Langkah-langkah [kesehatan umum lan sosial] kudu dileksanakake kanthi tingkat administratif paling murah sing bisa ditindakake penilaian situasional lan disesuaikan karo setelan lan kahanan lokal." Ing tembung liyane, ngevaluasi data ing tingkat paling granular kasedhiya lan njupuk tindakan. Publikasi iki uga luwih nyuda fokus ing "bagean anyar babagan pertimbangan kanggo langkah-langkah kesehatan umum individu adhedhasar status kekebalan SARS-CoV-2 wong sawise vaksinasi COVID-19 utawa infeksi kepungkur".

Apa COVID bisa ngetutake Tren Zika?

 

Jumlah Kasus Zika ing AS lan Wilayah

 

Panama lan sak ndonya data nuduhake tren sing padha kanggo kasus Zika. Ing kemajuan khas yaiku yen pandemi nyuda epidemi, banjur endemik kanthi wabah periodik. Dina iki, kita bisa ndeleng maneh babagan pandemi Zika. Aku ngaturake pangarep-arep. Kanthi data, pengalaman lan wektu, coronavirus, kaya virus Zika lan kabeh virus sadurunge, bakal mlaku.

Wacan Tambahan: Menarik, nanging Ora Pas

 

Kepiye 5 Pandemi Paling Elek ing Donya saka Channel History

Riwayat Singkat Pandemi (Pandemik Sepanjang Sejarah)

Kepiye carane pandemi rampung? Riwayat nuduhake penyakit ilang nanging meh ora bakal ilang

Akhire, Senjata Liyane Nglawan Covid 

Kepiye Poop Nawakake Petunjuk Babagan Panyebaran Coronavirus

Kasunyatan ing Balik Coronavirus Poop Panic

 

CloudUncategorized
MotioPengalaman Awan
MotioPengalaman Awan

MotioPengalaman Awan

Apa Perusahaan Sampeyan Bisa Sinau Saka MotioPengalaman Cloud Yen perusahaan sampeyan kaya Motio, sampeyan wis duwe sawetara data utawa aplikasi ing méga.  Motio dipindhah aplikasi pisanan menyang maya watara 2008. Wiwit wektu iku, kita wis nambah aplikasi tambahan minangka ...

Read More

CloudUncategorized
Siapke Awan
Awan Prep

Awan Prep

Nyiyapake Pindhah menyang Awan Saiki kita ana ing dasawarsa kapindho adopsi awan. Nganti 92% bisnis nggunakake komputasi awan nganti sawetara derajat. Pandemi wis dadi pembalap anyar kanggo organisasi nggunakake teknologi awan. kasil...

Read More

Business IntelligenceUncategorized
Amazon Quicksight
60-80% Perusahaan Fortune 500 bakal Ngadopsi Amazon QuickSight ing taun 2024

60-80% Perusahaan Fortune 500 bakal Ngadopsi Amazon QuickSight ing taun 2024

Iku pratelan sing wani, mesthi, nanging ing analisis kita, QuickSight duwe kabeh kualitas kanggo nambah penetrasi pasar. QuickSight dikenalake dening Amazon ing 2015 minangka peserta ing intelijen bisnis, analytics lan ruang visualisasi. Iku pisanan muncul ing ...

Read More